Typy povrchů kolem samotného bazénu

Toužíte-li po zcela bezpečném bazénovém prostředí, vybavit ochrannými prvky pouze bazén rozhodně nestačí. V tomto ohledu se totiž musíte postarat i o jeho okolí, zvláště pak o povrchy kolem samotného bazénu. Ty musí splňovat ty nejnáročnější požadavky nejen na kvalitu a bezpečnost, ale musí být odolné vůči vodě a mechanickému poškození.

V současnosti se můžete setkat hned s několika možnými materiály, které jsou určené pro povrch okolo bazénu. Nejčastěji se jedná o kámen, keramiku nebo dřevo. Tyto přírodní materiály lze však velmi dobře napodobit pomocí materiálů umělých, jako je například umělý pískovec. Použít však můžete rovněž beton PCC nebo WPC.

Veškeré materiály, které jsou používány pro dlažby v okolí bazénu, by měly mít protiskluzový povrch. Ten totiž dokáže minimalizovat riziko pádu do bazénu. Zde je pak nutno také zohlednit, zda se jedná o vnitřní či venkovní bazénové prostředí a uvědomit si, že jsou podlahy a obklady v okolí bazénu vystaveny stálému zatížení vodou. V tomto případě je zřejmě nejlepší obrátit se na zkušené odborníky.

Co se týče okolních ploch u venkovních bazénů, je nutné zmínit, že musejí odolávat povětrnostním vlivům, vlivům okolního prostředí, ale také chemickým prostředkům používaným k úpravě bazénové vody. Je tedy nutné vybírat i na základě těchto skutečností. Ovšem samozřejmostí stále zůstává protiskluzový povrch s minimálními požadavky na údržbu a dlouhou životností.

Máte-li interiérový bazén, je nutno pomyslet také na stěny a strop. Stěny musí být bezesporu odolné vůči rozstřikované vodě a vlhkosti vzniklé odparem vody. Často se jako povrchy stěn užívají nejrůznější obklady a dlaždičky. Z těch lze v mnoha případech vykouzlit kupříkladu i pěkné a efektní mozaiky. Setkat se však můžete také s ušlechtilým přírodním kamenem či exotickým dřevem. Na strop je pak důležité použít kvalitní omítku nebo rovněž obklady.